Kravallerna skakar om Frankrike

Anti-rasistiska organisationer som S.O.S. Racisme har kunnat visa att personer som bor i dessa områden systematiskt gallras bort när de söker arbeten. Områdena är även svårt drabbade av våld, och arbetslösa ungdomar utför ofta småbrott.

(Ur Flamman)
(2005-11-04 11:01)

Kravallerna skakar om Frankrike

Upploppen mellan invandrarungdomar och poliser i Paris förorter har skakat om Frankrike. Samtidigt har ett ordkrig under veckan brutit ut mellan landets politiker.

Paris Under den senaste veckan har uppretade ungdomsgäng flera nätter i rad satt eld på stort antal bilar, butiker och allmänna platser i nordöstra Paris. De flesta av invånarna i dessa områden är invandrare.

Våldsamheterna bröt ut efter att två ungdomar dödats vid en transformatorstation i förorten Clichy-sous-Bois. Landets inrikesminister Nicolas Sarkozy sa först att ungdomarna flydde efter att de hade gjort ett inbrott, men senare meddelade myndigheterna att inget brott hade begåtts.

– Tonåringarna flydde uppenbarligen för att de trodde att de var förföljda av polisen, vilket inte var fallet, meddelade ett språkrör för landets justitiedepartement.

Hundratals medborgare i Clichy-sous-Bois protesterade efter dödsfallen. Senare började ungdomsgäng sätta eld på bilar, affärer och skolbyggnader. Polisen attackerades med stenar.

När Sarkozy i ett uttalande hävdade att de människor som gripit till våld i de fattiga förorterna till Paris var ”racaille” – vilket betyder ”slödder” eller ”avskum”, så förvärrade det situationen.

Sarkozy sa även att områdena skulle rensas upp med en ”kaercher” – en högtrycksmaskin som är vanlig vid rengöring inom industrin.

Ministerns ordval har skapat en kontrovers med människorättsorganisationer och grupper som arbetar mot rasism. De har också lett till bråk med oppositionen, men även inom regeringen.

Azouz Begag, biträdande minister för jämlikhetsfrågor i Chiracs regering, menar att Sarkozy använt sig av ett ”förolämpande” språkbruk för att hantera sociala frågor som berör den fattiga franska befolkningen.

– Sådana yttranden är en provokation, sa Begag, som är den enda invandraren i regeringen, i ett pressmeddelande.

Begag ifrågasätter även Sarkozys metoder för att hantera det känsliga läget.

– Det vi måste göra är att ta oss tiden att lyssna till klagomålen från folket, som har konkreta orsaker till att känna sig diskriminerade.

En färsk parlamentarisk rapport beskriver de fattiga förorterna runt de stora franska städerna som områden med stora sociala problem. Arbetslösheten och fattigdomen i dessa områden är dubbelt så hög som riksgenomsnittet, enligt rapporten. Dessutom har invånarna en begränsad tillgång till sjukvård.

Anti-rasistiska organisationer som S.O.S. Racisme har kunnat visa att personer som bor i dessa områden systematiskt gallras bort när de söker arbeten. Områdena är även svårt drabbade av våld, och arbetslösa ungdomar utför ofta småbrott.

Sarkozy, som vill ställa upp i presidentvalet i maj 2007, har satt frågorna om begränsad invandring och kamp mot brottsligheten främst på sin dagordning.

Söndagens upplaga av tidningen Le Journal du Dimanche, som stödjer den konservativa regeringen, fördömde Sarkozys uttalanden och jämförde dessa med ”högerextremisternas retorik”.

Den förre detta socialistiske premiärministern Laurent Fabius menar att Sarkozy genom sina uttalanden och sitt uppförande skapat ett ”fruktansvärt klimat i landets fattigaste områden”. Sarkozy själv menar dock att han är en folkets man.

– Jag talar folkets språk, med ord som det franska folket verkligen förstår.

Julio Godoy/IPS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv