Vänsterpartiet Mölndal firade 1 maj!

1 Maj, i ett soligt Alberts torg, som un-derstryker kravet bort med regeringen

 

1 majtalen berörde ungdomars svårigheter på arbetsmarknaden och om att inte få en bostad. Om människor som blivit ställda på gatan eller aldrig lyckats ta sig in på bostadsmarknaden. Vilket kostar Mölndals skattebetalare ca 9 miljoner kronor om året. Om beskattningen av de fyra storbankerna med en vinst 2011 på 79 miljarder betalar en extraskatt på 5 procent.

 

I ett strålande sommarväder lyssnade närmare ett hundra tal på Vänsterpartiets talare på Alberts torg i Mölndal. Inför årets 1 majtalare finner vi Ung vänsterns Elias Östman, Jerker Halling vänsterpartiet Mölndal och Eva Olofsson riksdagsledamot för vänsterpartiet.

Först ut i talar stolen bland årets 1 Maj talare var Elias Östman, ung vänster. Han inledde med att säga att vi är den generation som har fått det sämre än våra föräldrar. Elias tog upp de osäkra anställningsförhållandena som råder på arbetsmarknaden samt otryggheten. – Sänkta löner har inte gett fler jobb.

Det finns inga bostäder för dagens ungdomar och många får bo kvar hemma hos sina föräldrar. Regeringens bostadspolitik gör det omöjligt för ungdomar att få en bostad med rimlig hyra eftersom regeringen har tagit bort det statliga stödet och räntebidragen.

Elias tog upp kravet på en bostadsförmedling och ställde krav på att bygga bort bostadsbristen. Han gick hårt åt den borgerliga politiken och avslutade med att säga: Nej till Reinfeldts politik. – Det är dags att kräva vår rätt.

 

Från Vänsterpartiet i Mölndal talade Jerker Halling ledamot i Arbets- och familjestödsnämnden tillika ersättare i kommunfullmäktige.

 

Vi har saxat ur hans tal. Jerker inledde med att påminna om Alberts torg om alla turerna för att få tillbaka torghandeln:

 

– Torget ja, ett torg som vi under en tid nu inte använts som den centrala plats som den förtjänar. Men efter en av flera fullmäktigedebatter så gav de stora elefanterna i fullmäktige med sig. Man skulle tillåta handel här på torget. Vad bra tyckte vi då. Men när man nu ser på hur det har utvecklats så bjuder man in handlarna med armbågen. För visst bör man väl ha samma förutsättningar här som där borta runt hörnet med fasta parasoller med el och infravärme.  Se då till att det blir så här också!

 

Mölndals centrum var en fråga som Jerker berörde

Det är en riktigt uttjatad historia. Mölndals centrum är utsatt för en långsam, långsam process. Nu är vi nästan tillbaka på ruta ett – förutom att vi har begåvats med ett parkeringshus nedanför kyrkan. Vi hoppas att de nya byggherrarna lyssnar på folket den här gången.

 

Den här gången hoppas vi att det vi inte kommer att bygga upp en ny plats för Mammon och shopoholics.

– Vi behöver inte ett nytt Frölunda Torg.

– Vi behöver inte ett nytt Allum som i Partille.

– Vi behöver inte ett nytt Sisjön köpcenter  här i vårat centrum.

– Och låt oss för alla världar slippa ett höghus! Höghusens tid är förbi. Mölndal är inte New York. Mölndals skyline behöver inga skyskrapor.

 

Nej låt vårt nya centrum bli en plats för människor. Låt oss arbeta tillsammans för att ge utrymme till mötesplatser för människor. Låt det bland affärerna finnas ett kulturhus med plats för en scen för teater och andra uppträdanden, en konsthall och ett bibliotek.

 

Låt oss ta till vara på Mölndals småskalighet. Gör det enkelt för oss. Sätt t ex ett glastak över gågatan och torget här. Kläd in betongfasaderna med träpanel. Skapa en småstadskänsla där människan sätts i centrum. Vänsterpartiet vill ha ett Mölndals centrum byggt för människor.

 

Bostadspolitiken i Mölndal

Jerker tog upp den förda bostadspolitiken: – Vi måste se till att få fler hyresrätter i kommunen. Kommunen kan subventionera byggandet av hyresfastigheter genom att till exempel upplåta mark till ett lägre pris. En annan sak är ju att man på riksnivå bör se till att bostadsbyggandet får fart genom att införa olika former av subventioner för byggandet av hyresrätter.

 

I Mölndal stiger idag kommunens kostnader för människor som är bostadslösa. Under mars månad i år har utgifterna för köpta boenden stigit med 40, fyrtio procent sedan förra året. Då talar jag om människor som har blivit ställda på gatan eller aldrig lyckats ta sig in på bostadsmarknaden. Detta kostar Mölndals skattebetalare enligt tidigare uträkningar ca 9 miljoner kronor om året – troligtvis mer idag. Vi måste också bygga fler hyresfastigheter så att våra unga vuxna ska slippa tvingas vara mambos tills de är 30.

Vänsterpartiet vill bygga flera hyresfastigheter – NU!

 

Varför slänga ut MK Pionjär från Balltorp?

Jerker tog upp frågan om det värsta sveket idag de planerade mångmiljonvillorna som man vill bygga på den mark i Balltorp där Motor Klubben Pionjär idag håller till. De nya Moderaterna och Folkpartiet, hymlar inte med att man kan tänka sig skjuta MK Pionjär i sank, en 50-årig ideell förening med 1200 medlemmar varav ca 200 ungdomar.

 

Men tidigare lovade även kristdemokraterna att ingen avhysning skulle ske innan en ny plats för föreningen fanns att hålla till på. Man hade dessutom tidigare lovat att den som fick optionen på att bygga intill Hills golfbana även skulle stå för kostnaden av flytten.  Vänsterpartiet vill skjuta upp avhysningen av MK Pionjär tills man skaffat fram en ny plats för dem att vara på. Låt MK Pionjär vara kvar på Blixåsbanan så länge!

 

Låt oss ha en avgiftsfri skola!

Vi kan inte tillåta att det ska kosta pengar för att man ska få följa med på en skolresa. Vi är flera som varit i den situationen att man inte har de pengarna som behövs för att bekosta dessa resor eller utflykter. Resultatet blir ett utanförskap för de barn som är i de familjer som inte har råd. Detta kan vi inom Vänsterpartiet inte tillåta! Vänsterpartiet vill ha en avgiftsfri skola.

 

Vi vill att man fördelar pengar mellan skolorna utifrån de behov som de olika skolorna kräver. Låt de skolor, där det finns fler barn med större behov, få en större del av kakan. Barn som kommer från familjer utan studievana har ett större behov av stöd än de som kommer från högutbildade familjer. Vänsterpartiet vill ha en solidarisk skola.

Jerker Hallings avlutningsord, kan vara värt att tänka på: – Låt oss ta tillbaka värden som vi håller på att tappa i ett alltmer individualistiskt samhälle.

Ole Moe underhållare och spelade bl.a. Björn Afzelius låtar.

Extraskatt på 5 procent av de fyra storbankerna, som vi vill satsa på ungdomars framtid, säger Eva Olofsson riksdagsledamot

 

Vänsterpartiet vill investera i utbildning. Vi satsar en skolmiljard på de skolor där eleverna behöver mest stöd. Vi föreslår att de fyra storbankerna med en vinst 2011 på 79 miljarder betalar en extraskatt på 5 procent som vi satsar på ungdomars framtid.

15 000 ungdomar som saknar jobb ska få en chans att påbörja en yrkesutbildning. Arbetslivsnära utbildningar med inslag av praktik som efterfrågas av näringslivet. Ungdomar som saknar gymnasieexamen löper stor risk att bli långvarigt arbetslösa. Därför vill vi ha 8 000 årsplatser till de unga arbetslösa som bäst behöver det för att läsa in gymnasiekompetens med ett särskult studiestöd. Ett betydligt vettigare sätt att använda bankernas övervinster på till lyxlägenheter och feta bonusar till Vd:arna.

Eva Olofsson tog upp sjukvårdens behov.

– Den som är sjukast skall ha prioritet. Därför säger Vänsterpartiet nej till privatiseringar och gräddfiler i sjukvården. Vi satsar på en förebyggande miljard, fler vårdplatser så att korridorer, sköljrum och vårdsalar inte skall vara överfulla. Vi anser att också sjuksköterskorna skall få betalt under sin specialistutbildning…

Eva berättade; att när hon träffar kommunals fackliga företrädare på basplanet och när jag pratar med PRO:are, som hon träffat på ute i landet, då möter jag samma åsikter som vänsterpartiet har. Skattepengar skall till skola, sjukvård och äldreomsorg inte i fickorna på riskkapitalister. Människor med pengar skall inte komma före till en plats m.m.

Äldreomsorgen och dess skandaler som rikskapitalbolagsägda vårdföretagen Carema och Attendo skapat och där vi har en regering som aktivt driver på för en marknadsanpassning och de har hjälp av borgerligt styrda kommuner. De hotar med tvångsprivatisering genom att göra LOV obligatorisk, RUT-tjänsterna som används mer av de välbeställda får kosta miljarder men resurserna till äldreomsorgen minskar.

Bemanningen inom äldreboende eller hemtjänsten får jag samma budskap med mig – vi vill kunna göra ett bättre jobb men vi måste bli fler.

Moderatstyrda regeringen ökar klassklyfterna

Eva Olofsson: Den moderatstyrda regeringen för en politik som ökar klassklyftorna, över en miljon människor lever nu i relativ fattigdom dvs. under 40 procent av medianinkomsten, barnfattigdomen ökar barn till ensamstående och utlandsfödda. Långtidsarbetslösheten biter sig fast bara 3 av 10 arbetslösa är efter regeringens försämringar med i A-kassan. Vår näringsminister Anne Lööf centern med en lön på 151 000 i månaden tycker att undersköterskorna har för hög ingångslön. Anne Lööfs månadslön är mer än en ny och oerfaren undersköterska i äldreomsorgen skulle tjäna på ett helt år om Centerpartiet får som de vill.

Avslutningsvis understryker Eva Olofsson att vi måste arbeta varje dag, vecka ut och vecka in på att få bort den nygamla högerregeringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv