V, S, Mp: Stoppa anvisningarna till Fas 3!

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade idag ett utskottsinitiativ i Riksdagen med krav på att stoppa anvisningarna till Fas 3 i Jobb- och utvecklingsgarantin.

– Fas 3 är en åtgärd som i grunden är förkastlig, anser vi. Långtidsarbetslösa ska inte tvingas arbeta utan lön, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Initiativet tas efter att grova missförhållanden i Fas 3 avslöjats i medierna. Exempelvis visade en granskning Arbetsförmedlingen själv gjort att uppemot 47% av deltagarna i Fas 3 kan misstänkas utföra ordinarie arbetsuppgifter, och därmed alltså borde varit anställda. Å andra sidan har många Fas 3-deltagare istället hamnat hos arbetsgivare som inte erbjuder någon som helst meningsfull sysselsättning. I båda fallen betalar staten ut enorma summor pengar till arbetsgivarna som gör en god förtjänst på att ta emot deltagarna.

– Det är pinsamt at regeringen inte självmant satt stopp för Fas 3 när problemen är så uppenbara. Vi hoppas nu kunna få majoritet för att stoppa anvisningarna till Fas 3, och at regeringen återkommer med ett alternativ som innehåller värdiga oc meningsfulla insatser som leder till jobb, säger Josefin Brink.

– I Vänsterpartiets vårbudgetmotion presenterar vi åtgärder som ska ersätta Fas 3, med utbildningssatsningar, lärlingsanställningar och övergångsjobb med kollektivavtalsenlig lön. Regeringen är välkommen att diskutera det alternativet med oss om man har ont om idéer, avslutar Josefin Brink.

För mer information:
Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet: 070-240 42 92
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv