1 maj i Uddevalla

Vänsterpartiet Uddevalla firade 1 maj i Margeretegärdeparken. Läs nyheten i BohusläningenHuvudtalare var Wiwi-Anne Johansson, Riksdagsledamot. Här är Wiwi-Anne Johanssons tal:

 

 

Även Hanna Lundbohm, Ung Vänster,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

och Jan Alexandersson, första namn på Regionens Vänsterpartiets vallista, talade.

 

 

 

 

 

 

Wiwi-Anne Johanssons tal:

Hej mötesdeltagare!

 

Så är det 1:a maj igen och dags att fira arbetarrörelsens dag. En dag som firas världen över.

 

Vi kan också fira att våren äntligen är här. Men trots sol och vår har Sverige blivit kallare.

 

I Sverige pågår en jakt. Det pågår en jakt på sjuka. Det pågår en jakt på arbetslösa. Det pågår en jakt på våra kollektivavtal. Det pågår en slakt på vår gemensamma egendom. Våra gemensamt ägda företag säljs ut. Jag sa så för ett år sen. Och tyvärr – jakten fortsätter.

 

För medan Anders Borg samlar pengar på hög i ladorna samlar kyrkorna in kollekt till mat och räkningar till de fattiga i Sverige. De som blivit fattiga av regeringens högerpolitik. Fattiga och utnyttjade som slavarbetare i Fas3 – arbete. Sjuka som blir fattigare och sjuka av oro för att stupstocken flåsar dom i nacken.

 

Alltmedan de rika blir rikare och skatten lägre och lägre för dom som har råd att betala mer till vår gemensamma välfärd. Det är sjukt mötesdeltagare.

 

För i alliansens Sverige med Reinfeldt i spetsen har sjuka och arbetslösa blivit lovligt byte. Det har gjort Sverige kallare. Välfärdsamhället har fått synliga sprickor och klyftorna mellan sjukskrivna, arbetslösa, ensamstående föräldrar, fattigpensionärer och de som har ett arbete har vuxit sej allt djupare. Det är därför det är så kallt här.

 

Mötesdeltagare

 

Regeringen talar om drivkrafter. Drivkrafter för sjuka och arbetslösa. För att de ska komma igång. För att de ska skaffa sej ett arbete. För att de ska bli friska. Friska på den tid som regeringen har bestämt. Regeringen har sänkt sjukersättningen och gjort det svårare att kvalificera sej för en sjukpenningrundande inkomst som det går att leva på, sänkt ersättningen i föräldraförsäkringen och skurit ner på a-kassan.

 

Mötesdeltagare

 

Det är drivkrafter för de sjuka, de handikappade och de arbetslösa det.

 

Men för att en vd ska orka göra sitt jobb krävs helt andra drivkrafter. Nye Electroluxchefen måste få en bonus av Marcus Wallenberg på 75 miljoner för att orka göra sitt jobb. Hans företrädare, Hans Stråberg, han hade ju en slavliknande lön på bara 20 miljoner om året. Just den artikeln läste jag i Svenska Dagbladet och liknande artiklar går att läsa dagligen. Om vd:ar som måste ha mångmiljonbonusar för att orka göra sitt jobb. Jag ställer samma fråga som reportern Andreas Cervenka gör i den artikeln: Varför? Varför dessa mångmiljonbelopp för att vd: ar ska göra sitt jobb?

 

För mötesdeltagare – trots allt är det nog få vd: ar som är redo att jobba järnet för 15 miljoner men bara slösurfa och peta sej i näsan för tio? Och jag frågar då – Vem behöver generell välfärd och sjukersättning med sådana löner och sådana bonusar? En vd av det slaget, en generaldirektör eller en minister som avgår – som blir sjuk – långvarigt sjuk – kommer knappast att utförsäkras. Han – det är oftast en han – har ju andra vägar – privata försäkringar och miljoner på banken. Det är inte de som utförsäkras, det är inte de som trots sjukdom tvingas till arbetslivsintroduktion trots att de inte är ett dugg friskare än veckan innan.

 

Nej, mötesdeltagare det drabbar inte de rika

 

Och drivkraften för så kallat vanligt folk, för vanliga löntagare att ta ett arbete ser annorlunda ut. För vanliga löntagare – för snickare, chaufförer, undersköterskor och handelsanställda gäller något helt annat. För alla dem gäller sänkta ersättningar i vårt trygghetssystem som drivkraft. Det ska löna sej att arbeta och straffa sej att vara sjuk. Reinfeldt sa det mycket tydligt i Ekot för någon vecka sen – det ska löna sej för den som orkar gå ur sängen och jobba. Hur tänker man då? Vilken människosyn har man då? Att folk är lata och inbillningssjuka och ska straffas för det? Så låter hans resonemang. Ett sådant uttalande avslöjar en fruktansvärd människosyn och ett förakt för dem som är sjuka och arbetslösa.

 

Vårt gemensamma välfärdssystem monteras ner – bit för bit.

Men den som är sjuk blir inte friskare av det. Den som är sjuk har förstås större möjlighet att bli frisk om man får vård, rehabilitering och tid att läka. Den som är arbetslös och arbetsför måste ha ett jobb att söka. För att få ett jobb idag krävs att du är frisk. Vem anställer en långtidssjukskriven eller långtidsarbetslös? Ja, enligt en undersökning som TCO gjorde för två år sedan visar det sej att bara fyra av tio företagare kan tänka sej att anställa någon som varit långtidssjuk.

 

Och bara fem av tio kunde tänka sej att anställa en som varit långtidsarbetslös. Om man varit långtidssjuk – hur stora chanser har man då? Det krävs att du är frisk. Att du har blivit rehabiliterad. Det krävs att du har rätt kompetens. Då behövs vuxenutbildning, arbetsmarknadsutbildning och annan utbildning för att du ska kunna få jobb. Om det finns jobb. Det gäller att skapa jobb.

 

Men regeringen har skurit ner på arbetsmarknadsutbildning och vuxenutbildning. Vi har fortfarande massarbetslöshet. Bara hälften av alla som jobbar är med i a-kassan på grund av regeringens chockhöjning av avgiften. Regeringen har totalt misslyckats med jobbpolitiken. Men regeringen har på kort tid lyckats montera ner stora delar av vår gemensamma välfärd.

 

Mötesdeltagare – det duger inte

 

Och det är vi – vi som är här och på alla andra platser och firar 1:a maj idag – det är vi som måste se till att den som är sjuk inte tvingas ut ur försäkringssystemet. Det är vi som tillsammans måste se till att osäkra timanställningar och deltider blir till heltider. Det är vi som tillsammans måste se till att fackens styrka växer och kapitalets makt minskar.

 

Mötesdeltagare

 

Vi har läst om svårt cancersjuka kvinnor som tvingas arbeta och om barn till långtidssjukskrivna, utförsäkrade mammor som lever i fattigdom.

 

Diakoner, präster, läkare och de sjuka själva har vittnat om den omänskliga sjukförsäkringen. 42 000 har utförsäkrats. Hittills. Regeringen trodde att bara tio procent skulle tillbaka in i sjukersättning – resultatet som presenterades i veckan visar att 65 procent är tillbaka i sjukskrivning. Dom var helt enkelt för sjuka för att jobba. Högern hoppades hitta simulanter men hittade sjuka. Bara regeringen kan vara överraskad.

 

Bara tre procent har kommit tillbaka i jobb utan något stöd i form av lönebidrag eller andra hjälpinsatser. Men regeringens absoluta tidsgränser i sjukförsäkringen har flåsat dem alla i nacken och många har stått utan försörjning långa tider i väntan på omprövning.

 

Tio procent av de utförsäkrade får socialbidrag – istället för sjukersättning. För att få socialbidrag – ja då ska du först sälja bilen om du har någon. När bilen och lägenheten är såld eller hyresrätten bytt till en billigare kan du kanske få bidrag.

Men du måste vara ensamstående utan någon annan som försörjer dej – annars blir det inget försörjningsstöd. Mörkertalet över hur många – främst kvinnor – som nu tvingas leva på sina män är stort. Detta – mötesdeltagare – detta är regeringen nöjd med. Men – mötesdeltagare – så vill vi inte ha det i ett rikt land som Sverige.

Precis som när det gäller regeringens nedskärningar på A-kassan och föräldraförsäkringen är det flest kvinnor som drabbas av försämringarna i sjukförsäkringen. Dubbelt så många kvinnor som män har blivit utförsäkrade. Kvinnor som slitit ut sej inom vård och omsorg där politiska beslut inneburit att färre ska göra mer och mer och mer. Därför att pengarna inte räcker till personal inom äldreomsorgen, barnomsorgen och sjukvården. Därför att pengarna ligger på kistbotten för Anders Borg att bada i som Joakim von Anka. Och för att skatterna sänkts med närmare 100 miljarder under högerregeringens tid.

 

En rapport från LO visar att det är betydligt vanligare att den som utförsäkras från sjukförsäkringen har jobbat inom hotell- och restaurang, inom städbranschen, inom handeln eller som kommunalanställd innan långtidssjukskrivningen. Framförallt är det kvinnor och låginkomsttagare med tunga jobb som drabbas. I klartext innebär regeringens politik en utslagning av arbetarklassens kvinnor. Samtidigt har skatterna sänkts mest för dem som tjänar mest av vilka majoriteten är män. Så ser det ut i högerns Sverige.

 

Mötesdeltagare – regeringen bekämpar de arbetslösa inte arbetslösheten. Regeringen bestraffar de sjuka. Regeringen minskar jämställdheten mellan kvinnor och män med skatteavdrag som mest gynnar män, inför vårdnadsbidrag för att få kvinnorna tillbaka till spisen.

För mötesdeltagare – det finns inga nya moderater – det finns bara samma gamla moderata klasspolitik som alltid.

 

Kollekt går numera till mat och räkningar till fattiggjorda sjuka som kastats ut ur vårt välfärdssamhälle. Vi har ett välfärdssamhälle som eroderar under högerregeringen. Det är ovärdigt. Högerns politik är gammaldags, osolidarisk och antifeministisk.

 

Mötesdeltagare

 

De fasta tidsgränserna ska bort och utförsäkringarna stoppas. Sjukförsäkringen måste se till människan inte till systemet. Vi måste ställa hårdare krav på arbetsgivarna att göra arbetsplatserna mänskligare. Vi vill ha en mänsklig sjukförsäkring.

 

Därför kamrater – avskaffa stupstocken för sjuka.

 

Mötesdeltagare

 

Regeringens arbetslinje är ett haveri. Det ljusnar på arbetsmarknaden men långtidsarbetslösheten ökar. Sedan 2006 har den ökat med 80 procent. För kvinnor har den fördubblats.

 

Efter 300 dagar utförsäkras arbetslösa ur A-kassan och skrivs istället in i jobb- och utvecklingsgarantin. Men de får garanterat inget jobb och ingen utveckling. . Efter 450 dagar skrivs alla över 25 år automatiskt in i Fas 3. Vill du ha ersättningen kvar kan du inte säja nej. Du måste ta vad du får.

Så skapar regeringen drivkrafter. Så skapar regeringen en ny typ av bidragsberoende företag.

 

För i dag tvingas mer än 26.000 personer i Fas 3 att arbeta utan lön. Att delta i Fas 3 är i stället ett villkor för att få pengar. I bästa fall 65 procent av tidigare lön. I värsta fall är ersättningen socialbidrag.

 

Arbetsgivarna däremot – ja arbetsgivarna de får 5.000 kronor i månaden för varje Fas 3-are de tar emot. I många fall får arbetsgivaren alltså mer betalt än den som gör jobbet. Hur sjukt är inte det? Under de närmaste två åren räknar man med att antalet personer i Fas 3 kommer att fördubblas.

Vänsterpartiet tar bestämt avstånd från oavlönat tvångsarbete.

 

Fas3 är skit och skit hör hemma på dynghögen. Stupstocken, vårdnadsbidraget, RUT-bidraget och Fas3 hör hemma på dynghögen. Det finns mycket av regeringens politik som hör hemma där och dynghögen efter regeringen kommer att växa till oanad storlek.

 

Mötesdeltagare – Fas3 är dynga och hör hemma på dynghögen.

 

Vi vill inrätta 10 000 övergångsjobb för Fas 3-deltagare. Deltagaren får en ­anställning som pågår i högst två år med lön enligt kollektivavtal. Steget från Fas 3 till övergångsjobb är ett steg från stigmatisering till värdighet, från gratisjobb till riktig lön.

 

Så vill vi i Vänsterpartiet ha det. Men för en högerregering är det svälten som ska vara drivkraften för den som blivit arbetslö. Piska för folket – bidrag till arbetsgivarna – det mötesdeltagare – det är regeringens arbetslinje.

 

Mötesdeltagare

 

Högern bekämpar de arbetslösa – vi vill bekämpa arbetslösheten. Där regeringens politik havererat har vi alternativen.

 

Vi har verktygen för en offensiv ekonomisk politik: vi vill bygga bostäder, vi vill bygga bättre infrastruktur, vi vill bygga upp välfärdssektorn och gynna ett livskraftigt näringsliv också i glesbygden. Vi vill satsa på forskning och utveckling av modern energi- och miljöteknik som kan bli framtidens exportnäringar.

 

För det duger inte att, som regeringen, sitta med armarna i kors och samla i ladorna och tro att jobben skapas av skattesänkningar. Skattesänkningar – mötesdeltagare – skattesänkningar skapar inga jobb – skattesänkningarna skapar bara större avstånd mellan de som är friska och har ett jobb och de som inte har jobb eller hälsa. Skattesänkningar skapar större och djupare klyftor mellan män och kvinnor. Men så vill högern ha det. Så vill vi inte ha det.

 

Därför kamrater – avskaffa Fas 3 och slaveriet för de arbetslösa.

 

Mötesdeltagare

 

När vården blir en vara som alla andra och privata vårdföretag tar över då blir det svårare för samhället att se till att alla medborgare får en bra vård. Kapitalisten slår naturligtvis ner sina pålar där det går att tjäna mest pengar. Och mest pengar går det att tjäna där människor är friskast och det går fort att beta av besöken.

Och varför riskera att investera kapital där riskerna är stora när man kan köpa ett vårdföretag med garanterad vinst från första dagen tack vare svenska skattepengar?

 

Och sanningen är att fyra miljarder försvinner från oss skattebetalare till skatteparadis. Varje år. Fyra miljarder – det är lika mycket som 10 000 sjuksköterskor kostar. Sjuksköterskor behövs – skatteparadis och skattesmitare behövs inte.

Svenska folkets skattepengar borde vårdas bättre. Eller hur?

 

Därför – mötesdeltagare – därför ska riskkapitalisterna bort från vården.

 

Och nu har vi chansen igen. Vi har chansen att sopa mattan med högerkrafterna i Västra Götaland där privatiseringsivern – den starkares fria rätt att sko sej på våra gemensamma skattepengar – kan komma att härja igen. Men vi måste stoppa dem. Och vi har chansen för vi har ett val att göra – ett val om två veckor här i Västra Götaland.

 

Vi som vill ha en vård utan vinstintressen – vi som vill att mer trafik ska bort från vägarna och upp på spår – vi som vill att ett pris ska gälla på kollektivtrafiken i hela regionen? Ja vi röstar på Vänsterpartiet förstås.

 

Vi som har samlats här idag är nog en brokig skara. Men vi som har samlats här i Uddevalla idag vi har som gemensam nämnare att vi vill se ett samhälle som bygger på solidaritet – inte på egoism och egennytta.

 

Nu går vi ut och fortsätter byggandet av ett socialistiskt och solidariskt samhälle – inte bara här hemma utan så långt ut i världen vi förmår.

 

Så mötesdeltagare i Uddevalla – nu ger vi allt för en rättvis och solidarisk värld.

 

Tack för ordet!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv