1 maj i Mölndal

Årets 1 majtalare var representerat av tre kvinnor och tog upp samhällets avigsidor och kampen mot klassförtryck och en offentlig sektor som allt mer privatiseras för att ge vinst åt privata vårdbolag och sätter hälso- och sjukvårdslagen ur spel. Huvudtalare var Lena Jager Bladini Västra Götalandsregionen.

Först upp i talar stolen av Ung vänsters Luisa Moncada Escobar, som angrep hur ungdomar fysiskt misshandlas och borgerlighets nedskärningar slår mot ungdomen i all synnerhet och allmänheten.


Hon betonade vikten av att försvara sig i samhället, främst vi kvinnor och tog upp vänsterpartiets motion om feministiskt försvar. Motionen avvisades i kommunfullmäktige. Feministiskt försvar är en viktig del för att skydda sig. Luisa betonade att det finns ingen kvinnokamp utan klasskamp.


Man kan som åskådare se en friskhet och förnyelse i den aktivitet från Ung vänster som bådar gott i Mölndal.

Banderollen som Ungvänster gjort talar för sig.

Marie Lindqvist Kommunfullmäktigeledamot och sitter i Vård- och omsorgsnämnden

Var nästa talare hon tog upp i sitt tal vikten av människors lika värde och en socialpolitik som skall gälla alla och att vi i Vänsterpartiet säger nej till ytterligare kommersialisering och JA till världens bästa sjukvård.

Bostadsbyggandet för att ge billiga och bra bostäder med hyresrätter och nej till storslagna centrum i Mölndal och bekämpa barnfattigdomen.

Marie inledde sitt tal om att värna om Mölndals attraktionskraft:

– Jag tycker att man för att behålla attraktionskraften bör behålla den balans mellan stad och landsbygd som vi nu har. Vi har tillgång till underbar natur och fina bostadsområden, både nya och gamla, som vi bör värna.

Med tanke på detta undrar jag då hur de styrande i Mölndals Stad tänker när de vill att: I Mölndal ska alla bo i mångmiljonvillor och ha massor av pengar att spendera i ett gigantiskt köpcentra och spela golf.

 

– Vi politiker finns här för Mölndalsborna – Alla mölndalsbor. I Mölndal stad har skatten sänkts. Det är väl bra att vi får mer i plånboken, eller? Varför har vi skatt, egentligen?

Jo, för att vi vill ha en bra skola och barnomsorg. Med bra personal och tillräckligt med personal. Och personal från alla olika yrkeskategorier som behövs. För att alla ska ha rätt till bra utbildning och omsorg. För att alla medborgare ska ha rätt till ett brett utbud av kulturella aktiviteter till en rimlig kostnad, eller ingen kostnad alls.

För att alla medborgare ska ha rätt till den vård och omsorg de behöver. Utförd av den personal som behövs, för att tillgodose de behov som finns.

 

För att Mölndals Stad skall vara en fungerande och bra kommun att leva och verka i. Vi förväntar oss vissa saker av samhället för att vi lärt oss att det sköts om av någon. Det är kanske dags att börja fundera över vem det är som gör att samhället fungerar. Vem skottar gatan på vintern så att jag kan ta mig till mitt jobb? Vem gör så att det kommer rinnande vatten ur kranen i köket? Vem kommer med maten till Märta, 95 år, som inte själv kan gå och handla?

Om jag genom att bidra med en del av min inkomst ser till att alla dessa funktioner utförs så är det ju mig tillgodo. Vad kan då vara så dåligt med att betala skatt?

Om jag vill värna om den välfärd föregående generationer byggt upp, är det så konstigt?

I USA försöker man följa Sveriges exempel genom att snegla på det skyddsnät vårt samhälle byggt upp när det gäller omsorg om våra medborgare. Vad gör vi då?

Vi försöker avveckla samma funktioner och låta var och en klara sig själv.

Återigen, en cynisk syn på människor. Vi som medborgare i en kommun och i ett land som är välmående, vi måste tänka på att aldrig gå över gränsen Vi måste värna om alla medborgare, även de som inte kan värna om sig själv. Det är ett gemensamt ansvar vi har!

Ole Moe med gitarr, underhåller publiken

 

I Mölndal går nu en privatiseringsvåg över vår offentliga verksamhet. Och det är ju klart, om vi som medborgare inte längre bekostar vissa delar av samhällets funktioner, via den skatt som sänkts, så måste det ju synas någonstans. Om vi nu t.ex. inom vård och omsorgs området inte kan ge våra medborgare det de behöver och har rätt till, så kan man ju som Alliansen här i Mölndal försöka låta någon annan lösa problemet. Mer vård och omsorg till en lägre peng.

Personalens löner är en stor kostnad inom vården så då kan man ju försöka lösa det problemet. Ja, ni förstår varthän det lutar. Men hur kan man då få mer och bättre vård och omsorg? Jo, det har man från majoritetens sida också ett svar på – Effektivitet. Det är väl bra säger ni då, vi ska alla bli effektivare. Springa fortare, sköta om fortare, aktivera fortare, städa fortare.

Då undrar jag hur effektiv kan man bli? Finns det ingen gräns? Tydligen inte, i Alliansens utopiska värld. Där är vi alla maskiner som utför våra sysslor effektivt och kostnadsbesparande.

Dagens huvudtalare var Lena Jager Bladini Västra Götalandsregionen.

 

I Lena Jager Bladinis tal var starkt betonat på den borgerliga majoritetens pålitlig i Sverige om utförsäljning av gemensam egendom om privatiseringen av den offentliga sjukvården.

Om att var åttonde barn i Sverige lever idag under fattigdomsgränsen. Under Reinfeldts regering har barnfattigdomen fördubblats. Alliansen har gett oss ett Sverige där socialsekreterare får hänvisa alltfler föräldrar till majblommefonden, för att söka bidrag till barnens glasögon.

 

– Vi har en regering som ändrar maktbalansen. betonade Lena som fördömde regeringen.

Vi har fått en regering som för oss tillbaka till den tid då dom anställda skulle stå med mössan i hand och vara glada för att de hade ett arbete.

Vi har en regering som ökar klassklyftorna, dolda bakom slogans om att dom ”satsar på välfärden”.

Jag har själv glädjen att vara förtroendevald i Västra Götalandsregionen. Jag bär med mig arbetarrörelsens arv in i mina uppdrag.

Och jag bär med mig kunskapen om vad som hände i Europa under förra seklet.

Min farfar var spårvägsarbetare i Wien. Själv är jag född i Sverige, men mina föräldrar fick fly hit undan kriget i Europa.

När jag hör Sverigedemokraterna i talarstolen påstå, ”vi säger vad du tänker” då hör jag ekot av brunskjortor och hatpropaganda i min fars hemstad.

Och när jag hör Moderaterna i talarstolen påstå att människor måste få det sämre för att vilja arbeta, blir jag påmind om forna tiders förtryckare, som pratade föraktfullt om sin anställda.

Det är nya moderater i lediga kostymer. Men som fortfarande är högermän med samma ensidiga syn på att konkurrens och marknadskrafter är lösningen på det mesta.

Men hur smart är det med konkurrensutsatt tågtrafik? Där olika tågbolag försöker passa tiden på samma illa underhållna räls?

Och hur klokt är det med en konkurrensutsatt bilprovning, som ger dyrare och sämre service för dom som bor i glesbygd?

Vi har nu två veckor på oss mot ett viktigt delmål. 15:e maj är det omval i Västra Götalandsregionen. Då ska vi gå framåt och högern bakåt!

Vi har två veckor på oss att mobilisera åtminstone de 53 000 väljare som röstade på oss i höstas. Och vi ska kämpa för varje röst, för det är mycket som står på spel.

Häromdagen fick vi se bilder av hur en leende Fredrik Reinfeldt köpte en majblomma av några barn på torget i Örebro.

”Den som jobbar ska gynnas!” sa statsministern. Det kanske kändes bra för Reinfeldt att kombinera arbetslinjen med välgörenhetsfåran.

Var åttonde barn i Sverige lever idag under fattigdomsgränsen.

Under Reinfeldts regering har barnfattigdomen fördubblats. Alliansen har gett oss ett Sverige där socialsekreterare får hänvisa alltfler föräldrar till majblommefonden, för att söka bidrag till barnens glasögon.

 

Ja, valets största fråga är förstås sjukvården. Sverige befinner sig i ett systemskifte. Regeringen skiftar över från gemensamma lösningar till privata. Reform efter reform ökar andelen privat vård. Fyra miljarder kronor försvinner varje år i vinster från den svenska vården. Under flaggskeppet ”valfrihet” monteras trygghetssystemet ner bit för bit.

 

På en ö någonstans i ett skatteparadis sitter en manlig riskkapitalist och räknar pengar från vinster som kommit ur svenska skattebetalares plånböcker.

Och någonstans saknas de 10 000 sjuksköterskor och undersköterskor som skulle kunna anställas för just dom pengarna.

 

När dom offentliga sjukhusen ömsar skinn och förvandlas till privata vårdbolag sätts hälso- och sjukvårdslagen ur spel. Där står att ”den som har störst behov av hälso- och sjukvård ska ha företräde.”

Men på de privata sjukhusen går den som har råd att betala före i kön.

Han hade en privat vårdförsäkring

Nyss hörde jag en kvinna berätta om hur hon fått vänta ett helt år på sin höftledsoperation. På sjukhuset satt hon i samma väntrum som en man som just skulle göra samma operation. Han hade väntat i fyra dagar. Hon hade betalat skatt i hela sitt liv. Han hade en privat vårdförsäkring.

 

Lena manade: Låt inte Alliansen vinna valet till regionen den 15 maj.

Nyligen avslöjade Anders Borg att han tycker att ingångslönerna i kommuner och landsting är för höga. Finansministern gav ett rakt besked om vad som händer efter valet: Det är inte fasta jobb, heltidstjänster och mer jämställda löner som väntar. Det är sänkta löner.

Alliansen får inte vinna valet till regionen!  Låt dom bli besvikna!

Alla vi som väljer välfärd före välgörenhet ska vinna det här valet!

 

Med avslutningsorden:

När rösterna är räknade den 15 maj hoppas jag att alliansen och vårdbolagen är besvikna.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv