En dag i en riksdagsledamots liv -Wiwi-Anne Johansson (V) skriver

Klockan 08.00 började dagen med att gå igenom regeringens Vårbudgetproposition på nätet. Det var inte någon munter läsning om man inte är småbarnsfamilj som får ett småbarnstillägg på 300 kronor. Förutsatt att föräldrarna inte blir sjuka eller arbetslösa så blir det förstås en liten slant. Det är ju valår.

För sjuka och arbetslösa väntar ingen ljusning. Inte heller för miljön. Stadigt minskade anslag och många tomma ord om satsningar på miljö och att biologisk mångfald är en hörnsten i regeringens politik. Saknar helt täckning i verkligheten. För sjuka, arbetslösa och deltidsarbetande, oftast kvinnor, och för miljön spelar det ingen roll om det är valår om regeringen är borgerlig.

Snart börjar budgetdebatten och jag är glad att jag inte är Ulla Andersson och ekonomiskpolitisk talesperson. Tuff dag idag. En förmiddags förberedelse för att hinna sätta sig in i och debattera Vårpropositionen. Vi har det alla väldigt tufft nu med många hemska propositioner som läggs och där vi skriver motioner. Dom som varit med länge säger att det aldrig lagts så många propositioner en vår som den här våren. Jag tror dom. Åker hem senare i eftermiddag och har packat ner en propp om presstödet som jag ska läsa och reagera på samtidigt som det är flera på miljöområdet som ska hanteras.

Skrivit en artikel efter resan till Palestina som jag och sex andra ledamöter från Vänsterpartiet gjorde i slutet av mars. Den finns nu i Fria Tidningars nätupplagan och kommer i pappersform i samma tidning till helgen. Jag bifogar artikeln till rapporten. Den ger några bilder av hur svårt det är att vara palestinier i ockuperat land. Och inte så mycket som talar för en ljusning. Läste igårdagens tidning xxxxxxx att nya lagar ska försvåra ytterligare för palestiniers möjlighet att röra sig fritt. Nåja fritt är det ingen palestinier som kan röra sig mellan Västbanken, Gazaremsan eller Jerusalem.

Det är en resa jag länge velat göra och jag uppmanar alla som har möjlighet att resa dit. Låt er inte skrämmas av israelisk propaganda om att det är farligt att resa dit. Det är inte farligt men gränskontrollen på flygplatsen gör allt för att det ska vara besvärligt och frustrerande. Särskilt för den som inte är ljushårig. Men många ögon måste se och föra vidare vad som sker där. Det är ofattbart att världen låter denna systematiska terror fortsätta år efter år. Vi deltog i en demonstration och fick en liten aning om det som är palestiniers vardag.

Svenska riksdagsledamöter i tårgasbeskjuten demonstration
2010-03-31 12:12

Sex vänsterpartistiska riksdagsledamöter deltog i en demonstration i Palestinas huvudstad Ramallah idag.  Israelisk polis öppnade eld och använde tårgas mot de flera hundra demonstranterna. Demonstrationen var en protest mot att Fatahmedlemmen Abbas Zaki arresterades av israelisk polis vid en gränspostering i Betlehem söndags.
Det är första gången sedan Osloavtalet 1993 som Israel arresterar en så högt uppsatt Fatah-medlem.
Wiwi-Anne Johansson är en av riksdagsledamöterna på plats:
– Vi fick springa från platsen för att skydda oss från tårgasen. En skarp påminnelse om hur palestiniernas vardag ser ut här på Västbanken. Många av demonstranterna var unga.
Riksdagsledamöterna är på studieresa på Västbanken.
För kontakt med ledamöterna och mer informartion om oroligheterna i Ramallah:
Wiwi-Anne Johansson (V) 070-576 45 76

Lyssnar på Lunchekot och undrar om jag kommer iväg i morgon till Paris för vidare flyg till Bolivia och den Folkets klimatkonferens som Evo Morales bjudit in till. Jag åker dit som partiets representant och ska tillsammans med 15 000 andra delegater från hela världen och ett 70-tal regeringar jobba i sjutton olika grupper för att ta fram resolutioner för att trycka på klimatförhandlingarna inför mötet i Mexiko i höst. Fokus kommer med all sannolikhet vara Nord – Sydperspektivet och kraven på oss i Nord kommer med all rätt att bli skarpa. World People´s Conference on Climate Change and Mother Earth Rights heter den officiellt på engelska. Ska bli spännande om det nu går att flyga till Cochabamba för all aska. Jag hoppas det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv