Tidningen Faktum – en tumme i ögat

Ur V-Mölndals hemsida

Jan Jonsson, V-Mölndal, kommenterar och rekommenderar tidningen FAKTUM

09-12-17

200 egenföretagare i Göteborg kan inte komma hem till jul. Så många hemlösa är det som säljer Faktum. Dom betalar tjugo spänn per tidning och säljer sen vidare varje exemplar för fyrtio. Mellanskillnaden på tjugo spänn är deras förtjänst. Precis som för vilken företagare som helst. Försäljaren saknar en egen bostad att komma hem till, skriver tidningen Faktum som även uppmanar att köpa och ge bort tidningen  till vänner. Själv köpte jag tidningen på Hemköp i Mölndal säger Jan Jonsson som recenserar tidningen.

Emellanåt brukar jag köpa tidningen Faktum. Försäljare finns för det mesta vid Hemköp i Mölndal. I går när jag var där och handlade passade jag på att köpa julnumret som kostade 50 kronor. En mycket vänlig kvinnlig försäljare tackade för att jag köpte tidningen. När jag kom hem gjorde jag ett snabbt svep igenom tidningen.

Jag fastnade hos Annelie som nu hade blivit hemlös med två barn i tonåldern

Annelie som var på gång. Hon skulle samla ihop sin familj igen. Hon hade en trea på nittio kvadratmeter med gott om plats för sig själv och de två barnen. Sedan vräktes hon. Fick fem dagar på sig att packa. Nu är sakerna magasinerade. Annelie är hemlös och avståndet till en ny bostad och ny chans med barnen är avgrundsbrett. Annelie har levt ett hårt liv. Mycket droger, mycket död samt problem. Barnen har tagits ifrån henne. Först sonen för tre år sedan, som inte skulle passa in i hemmiljön, men däremot dottern gick det bra för mamman att ha hos sig.

Det är en lång historia, men fascinerande att läsa. Annelie och hennes son vräktes den 2 november, på ren godtycklighet. Det andrahandskontraktet hon har verkar inte ha något som helst värde, vare sig för hyresvärden Hassela eller för socialtjänsten, som stått för hyran. Att reda ut hur det kunde bli så här och varför, är svårt. Annelies handlingar från socialtjänsten ger viss information, men leder snarare till mer huvudbry än klarhet. Fram träder bilden av en människa som kanske inte alltid uppför sig klockrent, men slåss för sig själv, för rätten till sina barn, för rätten till ett boende och värdighet. En kvinna som inte vill att hennes dotter ska växa upp på en kvinnojour där man inte har något som ens avlägset liknar ett normalt liv. En kvinna som vill ha sina barn hos sig.

I berättelsen tar sonen upp hur illa han har blivit behandlad när hans fosterföräldrar åkte till Thailand och lämnade honom ensam hemma utan mat. Läraren på skolan anmälde men sedan tog tillbaka anmälan på grund av familjens inflytande. Sonen hade bra betyg VG och MVG i alla ämnen så länge han och Annelie bodde ihop, han tyckte skolan var kul. Men eftertvångsplacering så missade han halva nian för att sedan tappa lusten helt.

Ett viktigt socialreportage om vardagen för vissa människor i dagens Sverige. Det är detta som gör att tidningen faktum sätter tummen i ögat.

Berra Jonssons Julafton

Tidningens innehåll spänner över en rad intressanta berättelsen av skiftande slag. Berra Jonssons Julafton är faktisk dråplig skildring som sammanfallen med vad som händer i reklamen köp nu och betala om ett par månader. För hos just Berra som tycker att han får för lite pengar från socialsekreteraren och begär mer, men får avslag, börjar fatta det där med reklamen köp nu och betala senare. Han helt soniga tar fram sin skiftnyckel som han snott i ett varuhus och går ner i pannrummet och demonterar allt som går att sälja på skroten och sedan festar ordentlig. Men temperaturen i bostäderna börjar sjunka och larm går ut att folk klagar på värmen är för låg. Ja, historien är dråplig och kan säkert vara sann också.

Tidningen Faktum vill jag rekommendera att ni läser. För den som vill skicka kort till jul och nyårshelgen, så finns ett antal i tidningen. Ett bra innehåll med några tunga artiklar samt med intervjuer och kommentarer. Tidningen är politisk obunden, men för den skull är den inte opolitisk utan sätter tummen i ögat på de som bestämmer oavsett vilken politisk färg beslutsfattaren har.

Hälsar Jan Jonsson (V) och önskar alla läsare en trevlig jul.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv