Wiwi-Anne Johansson- Det finns bara en väg: Reaktorer ska monteras ner – inte byggas upp.

Wiwi-Anne Johansson (V), talesperson i miljö- och klimatfrågor,
deltog i Folkkampanjen mot kärnkrafts demonstration i Stockholm i lördags – den 25 – och höll tal på Sergels Torg.

 Här är Wiwi-Annes tal-text  :

Tjernobyl

 

Jag sitter i bil ett par mil norr om Varberg – på väg hem till Lindome. Slår på radion. Någonstans har det hänt en kärnkraftsolycka. Jag sitter i bil en dryg mil norr om Ringhals. Jag kommer in mitt i inslaget och förstår inte var det hänt. Ångesten tar tag. Är det Ringhals? Hur illa är det? Jag sitter i bil med två små barn och ett på väg. Det är några fasansfulla sekunder. Får strax höra att det fasansfulla inte har drabbat oss. Inte just nu. Kanske sen. Nu är det Ryssland, Vitryssland och Ukraina som drabbats. Tjernobyl har havererat. Kanske drabbas vi senare. Ingen vet.

 

Det som inte kunde hända har hänt igen. Sju år efter olyckan i Harrisburg. Tio år efter demonstrationer och marscher mot Ringhals 2, 3 och 4. Det är obegripligt. Det är ofattbart. Det går inte att förstå att vi bygger teknik som kan döda hundratals, tusentals – miljoner människor. Om det går fel Och det kommer att gå fel. Igen. Förr eller senare.

 

Besökte nyligen SKB i Oskarshamn. Tittade ner på de tusentals bränslestavar som skimrar i det döda vattnet. I väntan på slutförvaring.  Från Forsmark, Barsebäck, Oskarshamn och Ringhals. Ringhals bränslestavar är störst. De är från USA. Undrar hur de tänkte – de som bara såg möjligheter i kärntekniken. De som ville oss väl – ge oss billig, hemmagjord el. Med uran nånstans långtbortifrån. Avfall hämtas och lämnas av Sigyn. Vi borrar och letar säkert slutförvar. Inget har hänt på 23 år. Inget stort.  Inget som Tjernobyl. Och vi sover sött. Reaktorer ställs av och på. Den ena incidenten efter den andra. Men ingen härdsmälta. Och vi sover sött.

 

Om det inte vore för klimathotet. Klimatet hotar oss. Ja, inte oss. Inte oss här i norr. Fler fästingar kanske. Men varmare. Och vem hotar vem? Klimathot. Vi hotar klimatet. Vi här i norr är hotet mot klimatet. Metangas, lustgas och koldioxid. Vi släpper ut och fattiga tar emot. 375 miljoner människor kommer att påverkas av vårt hot mot klimatet. Men inte här i norr. Vi sover ganska sött. Vi sover ganska sött och drömmer om Lösningen. Lösningen på vårt hot mot klimatet. Lösningen på el. Kärnkraft är Lösningen. I drömmen. Kärnkraft säger Bill. Kärnkraft är bra säger Bull. För klimatet är kärnkraft bra.

 

Men drömmen har sin egen logik. Drömmen kan hoppa över. Hoppa över tid och händelser. Kärnkraftsdrömmarna har nog hoppat över både Harrisburg och Tjernobyl. Säkert har de också hoppat över både uranbrytning och slutförvar. Och uran på villovägar.

 

Till er som drömmer så sött om kärnkraft vill jag säga. Det är dags att vakna nu. Dags att vakna upp och börja minnas. Minnas Harrisburg och Tjernobyl, uranbrytning och slutförvar. Och uran på villovägar. Sluta tro på tomten. Det finns inte en enda lösning på vårt hot mot klimatet. Sluta tro på gammelenergi som lösning på dagens hot mot vårt klimat. Som en god författare – Eva Moberg – uttryckt det – tro inte att det går att bota pest med kolera.

 

Det finns bara en väg. Reaktorer ska monteras ner – inte byggas upp.

 

Wiwi-Anne Johansson (V), talesperson i miljö- och klimatfrågor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv