Sabba inte sjukförsäkringen!

– Sverige har blivit ett land där cancersjuka får betala skattesänkningar. Enligt Reinfeldts politik ska det löna sig att vara högavlönad och frisk, utsorteringskedjan möjliggör miljardbesparingar på sjukförsäkringen, säger Lars Ohly (v), partiledare.

 

Vänsterpartiet

Sabba inte sjukförsäkringen!
2008-06-03 09:06

Vlogga2_small

Regeringen har sedan 2006 gjort stora försämringar av sjukförsäkringen i form av sänkta ersättningsnivåer. Den 4 juni beslutar riksdagen om ytterligare försämringar. Förslaget går under beteckningen rehabiliteringskedja men innehåller inga förslag på förbättrad rehabilitering eller ökade möjligheter för den som drabbats av ohälsa att få jobb.
– Sverige har blivit ett land där cancersjuka får betala skattesänkningar. Enligt Reinfeldts politik ska det löna sig att vara högavlönad och frisk, utsorteringskedjan möjliggör miljardbesparingar på sjukförsäkringen, säger Lars Ohly (v), partiledare.
Regeringen föreslår att fasta tidsgränser införs för när och hur arbetsförmågan ska prövas i sjukförsäkringen. Dessutom föreslås införande av diagnosbaserad sjukpenning och avskaffande av tidsbegränsad sjukersättning som 93 000 personer idag är berättigade till.
Sveriges kommuner och landsting (SKL), Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och regeringen själv tror att rehabiliteringskedjan kommer att medföra ett ökat behov av socialbidrag. Enligt prognoser från SKL kommer 77 000 personer att gå miste om sin ersättning mellan 2008-2011 till följd av regelförändringarna.
Trots kritik från Handikappförbundens samarbetsorgan, LO, TCO, SACO, Karolinska institutet, Försäkringskassan och SKL avser regeringen att fullfölja systemskiftet i sjukförsäkringen.
– Jag uppmanar alla socialliberala folkpartister, centerpartister som värnar om kvinnors hälsa och kristdemokrater som värnar om sjuka människors värdighet att rösta emot utsorteringskedjan den 4 juni. Vi värnar om den solidariskt finansierade sjukförsäkringen och därför demonstrerar vi tillsammans med LO, s, v, mp och handikapprörelsen den 3 juni, avslutar Lars Ohly.
Manifestation mot regeringens förslag till försämringar i sjukförsäkringen
Datum och tid: tisdagen den 3 juni kl. 17.30 – 18.15 på Mynttorget
Medverkanade:
Wanja Lundby-Wedin, LO
Lars Ohly, Vänsterpartiet
Veronica Palm, Socialdemokraterna
Gunvor Ericsson, Miljöpartiet
Maria Johansson, DHR (De Handikappades Riksförbund)
Jan Olof Forsén, RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa).
 
För mer information kontakta:
Moa Forstorp, politisk sekreterare, 073-542 32 14
Kristoffer Housset, pressekreterare till Lars Ohly, 076-145 42 02

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv