Socialförsäkringar för alla, kräver vänsterpartiet

Det som marknadsförs som en satsning på sjukskrivna är i själva verket en besparing på 2 miljarder kr 2008 på sjukförsäkringen. Dessutom ska regeringen spara 1 miljard kr per år 2008-2010 i föräldraförsäkringen på sänkta ersättningar ”åtgärder mot felaktiga utbetalningar”. Trots överskott gör regeringen kraftiga nedskärningar, säger LiseLotte Olsson (v).

 

Den 10 december debatteras regeringens förslag på nedskärningar inom socialförsäkringarna i riksdagen. Regeringen tycker att det ska löna sig att vara högavlönad och frisk, och dessutom att inte ha barn.

 

I budgetpropositionen för 2008 presenterar regeringen ytterligare nedskärningar i sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen. Det som marknadsförs som en satsning på sjukskrivna är i själva verket en besparing på 2 miljarder kr 2008 på sjukförsäkringen. Dessutom ska regeringen spara 1 miljard kr per år 2008-2010 i föräldraförsäkringen på sänkta ersättningar och "åtgärder mot felaktiga utbetalningar".

 

– Den trygghet som vi alla är beroende av håller på att urholkas – den trygghet som är extra viktig för den som har oturen att bli sjuk. Vi människor blir inte friskare av att bli fattigare, säger LiseLotte Olsson, vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

 

Sjukförsäkringen är för närvarande kraftigt överfinansierad. Enligt Försäkringskassan så uppgår överskotten i sjukförsäkringen till 14 miljarder kr 2008. Tillgångarna tillhör alla löntagare som avstått löneutrymme. Trots överskotten gör regeringen kraftiga nedskärningar.

 

– Varför ska cancersjuka betala skattesänkningar för högavlönade? Vi tror på alla människors lika värde och därför kommer vi aldrig att acceptera att plånbokens tjocklek avgör vår ekonomiska trygghet, säger LiseLotte Olsson.

 

Regeringen vältrar över kostnaden och risken för sjukskrivningar på enskilda individer. Vi går mot ett system med grundtrygghet som måste kompletteras med privata försäkringar istället för dagens standardtrygghet.

 

Vi vill istället ha socialförsäkringar som ger människor trygghet i förändringen och tillit att klara olika livssituationer. Vi vill återställa taket i sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen till 10 basbelopp och ersättningsnivån till 80 procent. Vi vill också höja ersättningarna för personer med sjuk och aktivitetsersättning, påpekar LiseLotte Olsson i pressmeddelandet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv