Sveket mot flyktingbarnen

Idag presenterades utredningen om gömda barns skolgång. Vänsterpartiet har väntat länge på att utredningen ska arbeta klart så att Sverige ska kunna garantera även barn till gömda de rättigheter de har enligt barnkonventionen.

– Det är sorgligt att konstatera att utredningen har blivit en bluff, säger Kalle Larsson, vänsterpartiets talesperson i flyktingfrågor. Inga förändringar föreslås när det gäller sekretessfrågan, som ju var orsaken till att frågan överhuvudtaget behövde utredas.

 


Inga som helst förbättringar föreslås för att barn till gömda ska kunna gå i skolan under trygga former. Fram till nu har barnens rätt till skola legat i händerna på enskilda skolledares välvilja och solidaritet. Nu görs en tydlig markering att förskolan och skolan inte ska vara några frizoner för barn till gömda. Polisen ska ha rätt att gå in i skolan och hämta barn för att verkställa avvisning. Risken är stor att utredningens förslag snarare kommer att innebära en försämring.

– För regeringen är signalpolitiken om att barn till gömda inte är välkomna uppenbarligen viktigare än att alla barn ska ha samma rättigheter. Det är ett svek mot barnen, säger Kalle Larsson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv