Hans Linde : Bush, Blair och Fogh Rasmussen borde ställas inför rätta

I Lördags demonstrerade människor i hela Sverige mot ockupationen av i Irak.
– George W Bush, Tony Blair, Anders Fogh Rasmussen, det är namnen på förbrytare. Förbrytare som borde ställas inför rätta för sina brott mot det irakiska folket, sa riksdagsledamoten Hans Linde i sitt tal i Göteborg.

 

 

Det är idag fyra år sedan som USA med allierade öppet bröt mot folkrätten för att inleda anfallskriget mot Irak. Under dessa fyra år har 600 000 irakier dött och 1,5 miljoner människor befinner sig på flykt inom landet.

Hans Linde (v), riksdagsledamot i utrikesutskottet, framhöll i sitt tal att ansvaret vilar tungt på krigsherrarna i Washington, London och Köpenhamn.

– Men ansvaret vilar tungt också på de svenska krigshetsarna, de som öppet hyllade bombregnet över irakierna. Vår nuvarande skolminister Jan Björklund krävde svensk trupp och den unga bombhögern skålade i champagne. Vi får inte glömma dessa Washingtons papegojor, de måste göra upp med sin krigshetsarhistoria.

Linde efterlyste en utrikespolitik som svenska folket slipper skämmas för.

– Vi hade en gång en statsminister som fördömde diktaturens kreatur. År 2007 har vi en utrikesminister som dricker cocktails och minglar med vår tids diktaturs kreatur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv