W-A Johansson:Rätta till klimatpolitiken nu, Reinfeldt!

FN:s klimatrapport är mer alarmerande än befarat. Här presenterar vänsterpartiet fem åtgärder som regeringen måste genomföra om den inte ska förlora all trovärdighet i klimatfrågan.

 

Imorgon presenterar FN sin tunga klimatrapport. Redan nu har det läckt ut att klimatförändringarna bedöms komma snabbare och bli större än forskarna tidigare kunnat förutse. Temperaturen befaras öka i värsta fall med 6 grader redan till år 2100, isen på Arktis och Grönland smälter, havsytan väntas stiga mellan en halv och en meter, Golfströmmen försvagas och Europas snö försvinner nästan helt.

Vänsterpartiet kräver att regeringen agerar omedelbart. Att klimathotet är ännu mer överskuggande än man tidigare befarat måste ge avtryck i den kommande vårbudgeten. Annars förlorar regeringen all sin trovärdighet i miljöfrågan.

Istället för skattesänkningar och subventionerad städhjälp för de rika kräver vi att regeringen:

1. Satsar 2 miljarder på klimatinvesteringsprogrammet de kommande tre åren, istället för att skrota det efter 2008.

2. Ger ett skatteavdrag på 5 000 kronor till den som konverterar sin bensindrivna bil till etanol.

3. Inför försök med gratis kollektivtrafik och låter intäkterna från trängselavgifterna i Stockholm gå till kollektivtrafiken.

4. Satsar en miljard mer på energiforskning, klimatforskning och forskning om förnyelsebara drivmedel de kommande tre åren.

5. Omedelbart inför en handlingsplan med årliga mål för energieffektivisering och återinför de slopade medlen till energirådgivarna efter 2007.

Wiwi-Anne Johansson (v) hoppas att regeringen äntligen tar sitt förnuft till fånga.
– Det är anmärkningsvärt att se hur regeringar världen över fortfarande biter sig fast och inte ser hur förutsättningarna för hållbara ekonomier nu hotas i grunden. Världen inte har råd med regeringar som driver en ansvarslös miljöpolitik bestående av vackra ord men få konkreta åtgärder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv