Upprop: Bromsa klimatförändringarna – rädda Klimpen!

Regeringen planerar att skrota hela det svenska klimatinvesteringsprogrammet Klimpen. Alla miljövänner uppmanas att protestera mot nedläggningen, som går stick i stäv med miljöministerns vackra ord om att det är dags att ”starta klimatarbetet nu”.

 

 

Det är fortfarande möjligt att påverka hur stora effekterna av klimatförändringarna blir och hur snabbt de kommer. För att minska utsläppen av växthusgaser måste varje individ göra medvetna val, men framför allt krävs en rad snabba politiska åtgärder.

Klimpen har visat sig vara en sådan mycket effektiv åtgärd. Klimpen infördes 2003 och är ett program för att stödja långsiktiga satsningar som minskar växthuseffekten. Det kan handla om att bygga ut fjärrvärme, röta avfall till biogas, övergå till biobränsle, energieffektivisera eller informera om klimatfrågan.

Klimpen ger resultat. Tack vare Klimpen har vi varje år kunnat spara samma energimängd som 30 000 villor förbrukar. Det har inneburit att vi kunnat minska utsläppen av växthusgaser med samma mängd som 70 000 bilar släpper ut tillsammans.

Många kommuner vill arbeta mot klimatförändringarna och har sökt Klimpbidrag, men fått nej för att pengarna inte räcker. Därför behöver Klimpen växa ännu mer.

Ändå planerar regeringen att lägga ner Klimpen. I budgeten finns inget anslag till Klimpen efter 2008. Det är ett hårt slag mot den lyckade kamp mot klimatförändringarna som just börjat.

Därför har vänsterpartiet tagit initiativet till en namninsamling till försvar för Klimpen.

Skriv under uppropet mot regeringens nedläggning av Klimpen här!

För mer information kontakta:
Wiwi-Anne Johansson (v), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, tel 070-576 45 76
Lena Gunnarsson, pressekreterare för vänsterpartiet, tel 070-306 66 03
Vänsterpartiets presstjänst, tel 070-620 00 64

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Länk till din partiförening
Arkiv